Gezondheid

Wat moet je weten over microplastics?

Een aantal jaar geleden had niemand er nog van gehoord, maar inmiddels is de term “microplastics” bijna niet meer uit ons leven weg te denken. Microplastics zijn zeer kleine stukjes plastic waar we op moment van schrijven eigenlijk nog niet zo bijzonder veel vanaf weten. De vraag “wat moet je weten over microplastics” is er dan ook één die op dit ogenblik nog niet zo eenvoudig te beantwoorden valt. Op deze pagina trachten we er toch voor te zorgen dat je een zo helder mogelijk beeld zal krijgen van wat microplastics nu echt zijn.

Wat zijn microplastics precies? 

Het spreekt voor zich dat iedereen wel weet wat plastics zijn. Het is echter zo dat er buiten het gewone plastic ook sprake is van microplastic en nanoplastic. Het is eigenlijk allemaal een soort plastic, maar de grootte ervan verschilt. Plastic staat er om bekend niet of nauwelijks af te breken in de natuur. In plaats daarvan valt ze uiteen in kleine stukjes. Op het ogenblik dat de plastic kleiner wordt dan 5 mm is er sprake van microplastic. Dit materiaal kan in de natuur in een eindeloze hoeveelheid combinaties voorkomen voor wat de samenstelling ervan betreft. “Het gaat hierbij niet zomaar om één type van vervuiling, maar wel om een bijzonder complexe cocktail bestaande uit allerhande vervuilende stoffen”. Dit is een vaak gehoorde uitspraak van experts. 

Hoe kom je in aanraking met microplastics? 

Het belangrijkste wat mensen willen weten die zich afvragen “wat moet je weten over microplastics,” heeft met name betrekking tot de manier waarop men er mee in aanraking kan komen. Wat dit betreft geldt dat we alleen maar kunnen stellen dat microplastics nagenoeg overal in aanwezig zijn. Het gaat hierbij dan ook niet alleen om het water, maar ook om de lucht en om het land. We kunnen eigen stellen dat we microplastics zowel eten, drinken als ademen. Gelukkig zorgen de steeds beter wordende onderzoekstechnieken ervoor dat we in staat zijn om steeds meer te weten te komen over deze microplastics. Ook zorgen deze technieken voor een reductie van de impact op het milieu. TNO doet hier veel onderzoek naar.

Kan je ontkomen aan microplastics? 

Nu steeds duidelijker wordt welke negatieve impact microplastics op termijn kunnen hebben voor ons milieu, maar ook voor ons als mensen, is het zo dat mensen steeds vaker op zoek gaan naar mogelijkheden om te ontsnappen aan microplastics. Voor heel wat cosmeticaproducten die op de markt zijn terug te vinden, geldt echter dat ze over een bepaalde hoeveelheid aan microplastics beschikken. Dit kan ervoor zorgen dat je, door gebruik te maken van bijvoorbeeld een bepaalde shampoo en/of tandpasta, reeds in aanraking komt met deze zeer kleine stukjes plastic. Gelukkig proberen producenten steeds meer om de aanwezigheid van deze microplastics te vermijden of sterk in te perken. Helemaal ontkomen aan deze microplastics is echter niet mogelijk. Waarom niet? Omdat ze bijvoorbeeld ook via autobandenstof in de lucht terecht kunnen komen. Bovendien is het zo dat er ook in kledingstukken sprake kan zijn van synthetische vezels die eenvoudig los kunnen laten. Doe daarom goed onderzoek naar wat je moet weten over microplastics.

Avatar

Uw Balans

Uw Balans schrijft graag over alle aspecten van gezondheid. Heb je specifieke gezondheidsvragen of denk je dat er iets aan de hand is? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *