Waarom voedingssupplementen?

Als je gezond eet krijg je alle vitamines en mineralen in de juiste hoeveelheid binnen. Helaas lukt het de meeste mensen niet om dagelijks gezond te eten. Nederlanders eten niet gezond genoeg: veel te weinig groente en fruit, veel te weinig vis. Daardoor krijgen we van een aantal belangrijke vitamines en mineralen niet voldoende binnen. Wanneer het langere tijd niet lukt om gezond te eten kan aanvulling met voedingssupplementen met vitamines en mineralen nuttig zijn. Het nemen van een supplement is volstrekt veilig, maar kan een gezonde maaltijd natuurlijk niet volledig vervangen.

 

Wanneer is het gebruik van voedingssupplementen raadzaam?

Mensen die gezond en gevarieerd eten, hebben in principe geen supplementen nodig. Maar voor bepaalde groepen mensen kan aanvulling van de maaltijden met vitamines en mineralen zeer nuttig zijn, bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen, oudere mensen, sporters, diabetici, vegetariërs, rokers of als u een dieet volgt.

 

• Voor zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D en extra foliumzuur te gebruiken. Mensen met een donkere huidskleur, vrouwen die een hoofddoek dragen of die onvoldoende buiten komen (minder dan een kwartier per dag) hebben extra vitamine D nodig.

 

• Mensen die lijnen, zeer veel sporten, medicijnen gebruiken of vegetarisch eten moeten wel extra op hun voeding letten. Als u over een langere periode een dieet volgt krijgt u ook minder vitamines en mineralen binnen. Na enige weken neemt de voorraad aan diverse vitamines af, vooral vitamine C en B-complex.

 

• Het regelmatig gebruiken van fast-food zoals patat, frikadel, de afhaalchinees of een pizza is vaak gemakkelijk om snel een maaltijd te nuttigen. Het nadeel is echter dat er nauwelijks vitamines inzitten en dat we minder groente, fruit of volkerenproducten eten. Als u een wat ongezondere levensstijl heeft, heeft u behoefte aan extra vitamines en mineralen.

 

• De behoefte aan vitamines en mineralen is afhankelijk van uw leeftijd. Personen vanaf 50 jaar en ouder hebben een hogere behoefte aan vitamine D3, C, E, B1, B2, B6 en B12 en foliumzuur.

 

• Vrouwen boven de vijftig en mannen boven de zeventig jaar hebben extra (10 microgram) vitamine D nodig naast hun normale voeding. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Uit onderzoek blijkt dat de huid van de oudere mens steeds minder vitamine D aanmaakt. Ouderen moeten dus meer vitamine D uit de voeding halen. Meer in de buitenlucht komen helpt ook.

 

• Diabetici hebben een verhoogde behoefte aan diverse anti-oxidanten en B-vitamines.

 

• Roken: Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid. Als u rookt heeft u aanzienlijk meer behoefte aan de vitamines C en E. Stoppen met roken is natuurlijk altijd beter voor uw gezondheid.

 

• Virusinfecties kunnen een flinke aanslag doen op ons immuunsysteem en de weerstand. Om de algemene weerstand te verhogen kan een aanvulling met vitamine C, E en B complex flink helpen.

 

• Voelt u zich vaak vermoeid, futloos? Heeft u extra energie nodig? Dan kan aanvulling met de vitamines van het vitamine B complex (B1, B2, nicotinamide en B6) een belangrijke bijdrage leveren aan de energiestofwisseling en het prestatievermogen.