Activities, Health

Fatbikes de nieuwste sporttrend, maar wat als het fout gaat?

Fatbikes, je ziet ze steeds meer. De brede banden zorgen ervoor dat je makkelijk je beweegt door zand, modder, maar ook sneeuw. Ben je avontuurlijk? Grote kans dat jij al een keer hebt gekeken naar de aanschaf van een fatbike. Of er zelfs al één hebt. Hoewel fatbikes ontzettend stoer zijn, ligt een ongelukje al snel op de loer. Zeker op ruig terrein heb je al snel kans op een ongelukje. Maar ook in de stad zie je al snel een ongeluk gebeuren. Immers, de wegen en zijn weggebruikers zijn nog niet ingericht op het gebruik van fatbikes.

Een ongeluk met een fatbike

Fatbikes zijn gemaakt om op verschillende terrein te kunnen rijden. Zeker voor een ruig pad zijn geschikt. Toch zien we steeds meer ongelukken met fatbikes. Denk hierbij aan valpartijen. Een fatbike is niet ontworpen voor de grote stad. De kans dat je vast komt te zitten in een spoor of kuil is altijd aanwezig.

Maar ook het sturen van een fatbike gaat anders. Door de brede banden stuurt een fatbike anders, dan een mountainbike. Hierdoor zie dat mensen die onervaren zijn sneller vallen. Ze hebben meer moeite met sturen in bochten.

Daarnaast zien in de praktijk dat de huidige weggebruikers niet zijn ingespeeld op een fatbike. Ongevallen met andere fietsers, wandelaars of voertuigen komt veel voor. Je moet rekening houden met de andere weggebruikers. Vaak zie je ook dat bestuurders van een fatbike soms wat oververmoeid raken. Je gaat snel en moet je hoofd er goed bijhouden. Hierdoor ontstaan ook sneller ongelukken.

Ook in bepaalde weersomstandigheden, zoals sneeuw en modder is de kans op uitglijden groter. Je moet dus als bestuurder van een fatbike zeker rekening ermee houden dat je echt op een andere fiets zit.

Daarnaast kun je last hebben van technische problemen. Denk aan een lekke band, beschadigde versnellingen.

Kun je schade oplopen door fietsen op een fatbike?

Ja, dat kan. Je kunt divers letsel veroorzaken bij een ander, maar ook zelf krijgen. Denk hierbij aan kneuzingen, breuken of zelfs erger. Wanneer je letselschade oploopt, is dit nalatigheid van een ander. En de kosten voor deze schade kun je claimen bij een ander.

Wanneer je een ongeval krijgt met een fatbike zorg ervoor dat je langs een arts gaat wanneer dat nodig is. Ben je schade toegebracht bij een ander of jij bij de ander? Ga na of je de letselschade kunt claimen.

Ongelukken voorkomen

Neem altijd veiligheidsmaatregelen wanneer je gaat fietsen op een fatbike. Denk aan bescherming zoals een helm, knie- en elleboogbeschermers. Maar bovenal is het goed om vertrouwd te worden op een fatbike. Wees bewust dat je op een fatbike zit en oefen veel op verschillende terrein met de fatbike.

Al met al moet je dus goed oefenen wanneer je op pad gaat met een fatbike. Daarnaast moet je bewust zijn van

Avatar

Uw Balans

Uw Balans schrijft graag over alle aspecten van gezondheid. Heb je specifieke gezondheidsvragen of denk je dat er iets aan de hand is? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *