Hoewel mondkapjes in sommige beroepen altijd al werden gebruikt, heeft de corona crisis die in het voorjaar van 2020 ontstond voor een enorme toename gezorgd. Met name in de zorg is het belangrijk dat deze beschermingsmiddelen worden gebruikt. Toch is het voor veel mensen niet geheel duidelijk welke mondkapjes ze nu moeten gebruiken en vooral ook hoe ze deze het beste op en af kunnen zetten. Daar vertellen wij in dit artikel meer over.
Waar moet je zoal op letten?
Het opdoen van een mondkapje lijkt misschien een eenvoudige handeling, maar er zijn toch een aantal stappen die gezet moeten worden om ervoor te zorgen dat je het verspreidingsrisico zo laag mogelijk houdt. Eén van de belangrijkste hiervan is dat je de kapjes niet alleen over je mond, maar ook over je neus moet dragen. Dit omdat het virus wordt verspreid door ziektekiemen die je inademt. Wanneer je de mondkapjes dus alleen over je mond draagt, loop je niet alleen het risico om besmet te raken, maar ook om anderen te besmetten.
Er gaan echter nog een aantal stappen vooraf aan het opdoen van het mondkapje, namelijk:
- Begin altijd eerst met het desinfecteren van je handen, om te voorkomen dat je meteen al ongewenste bacteriën overdraagt op het kapje of je gezicht.
- Haal de kapjes voorzichtig uit de verpakking en pak ze zoveel mogelijk aan de touwtjes vast.
- Probeer aanrakingen met je gezicht tijdens het opdoen tot een minimum te beperken.
Gelukt? Dan hebben we ook nog een aantal tips voor tijdens het dragen van het mondkapje:
- Het is belangrijk dat je het mondkapje alleen af doet als dit echt nodig is. Het is bijvoorbeeld niet nodig om hem tijdens het praten te verwijderen, maar voor eten of drinken kan het helaas niet anders.
- Raak ook tijdens het dragen je gezicht en het mondkapje zo min mogelijk aan.
Tot slot zijn er een aantal handelingen die je uit dient te voeren voordat je het mondkapje weer verwijdert:
- Desinfecteer opnieuw je handen.
- Pak het kapje weer alleen bij de touwtjes vast.
- Verwijder het kapje in één vloeiende beweging.
- Was herbruikbare kapjes na ieder gebruik.
- Gooi niet-herbruikbare beschermings kapjes direct bij het afval.
Welke mondkapjes zijn geschikt voor jou?
In de beginperiode van de corona crisis was er een schrijnend tekort aan medische mondkapjes. Hoewel dit nu grotendeels is opgelost, is het nog steeds niet de bedoeling dat mensen die niet wettelijk verplicht zijn deze te dragen, ze aanschaffen. Voor de ‘gewone’ mens bieden niet-medische kapjes over het algemeen namelijk ruim voldoende bescherming.
Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes kopen? Het grootste verschil zit hem in het feit dat de eerste variant voldoet aan de Europese eisen met betrekking tot medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Of mondkapjes in deze categorie vallen, kun je zien aan de beschermingsklassen FFP1, FFP2 of FFP3. Wanneer een kapje dus deze kwalificatie heeft, is deze vrijwel uitsluitend bedoeld voor medewerkers in de zorg.