overgang supplementen
Uncategorized

De overgang: maak het fijner voor jezelf

Iedere vrouw moet er op een gegeven moment aan geloven: de overgang. De overgang brengt veel veranderingen met zich mee. Zo kun je last hebben stemmingswisselingen, nachtelijk transpireren en opvliegers. Stuk voor stuk vervelende klachten. Om deze klachten te verlichten kun je gebruik maken van overgang supplementen. Waar jij precies doorheen gaat tijdens de overgang en wat je er het beste aan kunt doen, bespreken we allemaal in dit artikel.

Wat is de overgang?

De overgang, ook wel menopauze genoemd, is de fase van de vrouw waar de vruchtbaarheid afneemt. Hierdoor wordt de menstruatiecyclus eerst onregelmatig, waarna deze vervolgens wegblijft. Wanneer je meer dan een jaar niet meer gemenstrueerd hebt, zit je in de overgang. De leeftijd waarop de overgang begint, verschilt per vrouw. Over het algemeen gebeurt dit tussen de 45-55 jaar oud. Uiteraard kan dit ook eerder of later zijn. 

Wat zijn de klachten van de overgang?

Tijdens je menopauze kun je last hebben van verschillende klachten. Dit kan per vrouw verschillen. We bespreken de meest voorkomende met je:

  • opvliegers en nachtelijk zweten
  • menstruatieklachten
  • vaginale klachten

Opvliegers en nachtelijk zweten

Opvliegers zijn momenten waarop je het plotseling ontzettend warm krijgt. Meestal zijn deze opvliegers van korte duur, maar dat maakt ze niet minder vervelend. Je loopt rood aan in je gezicht, hals en/of op je borst. Dit gaat samen met overmatig transpireren. 

Wanneer je ligt te slapen, kun je ook een ‘’hitte-aanval’’ krijgen. We noemen dat nachtelijk zweten. Nachtelijk zweten is een soort opvlieger in je slaap. Bij de één houdt dit langer aan dan bij de ander.

Menstruatieklachten

Wanneer je in de menopauze zit, verandert je menstruatiecyclus. Deze wordt onregelmatig, waardoor jouw cyclus langer of korter wordt. Het bloedverlies tijden je menstruatie kan ook veranderen door de overgang. Bij de één wordt het heviger en bij een ander juist minder. Daarbij kun je ook meer last krijgen van andere menstruatieklachten, zoals hoofdpijn, buikpijn en rugpijn.

Vaginale klachten

Niet alleen de menstruatiecyclus verandert, maar ook het lichaam zelf. Door de overgang wordt het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina dunner. Doordat dit dunner wordt, is de vagina droger en kwetsbaarder. Vrijen kan ook minder prettig worden. Er is een kans dat dit pijnlijk is, doordat de vagina droger is, maar het kan ook een branderig gevoel geven.

Klachten van de overgang verlichten

Het is onprettig om met de klachten van de overgang door te blijven lopen. Het heeft namelijk een vervelende impact op je dagelijkse leven. Om toch het beste uit deze periode te halen, is het aan te raden om een overgang supplement te gebruiken. Deze supplementen zijn volledig plantaardig en dragen bij aan het verlichten van klachten tijdens de overgang. Door middel van supplementen voor de overgang, krijg jij minder last van opvliegers, nachtelijks transpireren en stemmingswisselingen. 

Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang de overgang duurt, verschilt ook hier per vrouw. Gemiddeld gezien duurt het circa vier jaar voordat de menstruatie volledig wegblijft. Helaas is er een kans dat de klachten van de overgang langer door blijven etteren. Ongeveer 30% van de vrouwen ervaart nog tot vijf jaar na haar laatste menstruatie opvliegers.

Nu ben je op de hoogte van wat de overgang inhoudt, waar de klachten zijn van de overgang en wat je kunt doen om deze klachten te verminderen. Zo kun jij weer genieten van je dagelijkse dingen.

Avatar

Uw Balans

Uw Balans schrijft graag over alle aspecten van gezondheid. Heb je specifieke gezondheidsvragen of denk je dat er iets aan de hand is? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *