Alcoholverslaving
Lifestyle

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Ongeveer 10 % van de bevolking heeft alcoholproblemen. Dit is de reden waarom alcoholverslaving één van de meest voorkomende verslavingen in Nederland is. De overgang van het gezellig nuttige van alcohol naar een verslaving aan alcohol heb je niet snel door. Aangezien dit proces heel geleidelijk gaat, heeft men niet door dat er sprake is van een verslaving. Nu kan je je ook afvragen vanaf wel moment een bepaalde hoeveelheid alcoholgebruik zorgelijk is. In dit artikel lees je vanaf welk moment je je zorgen moet maken en wat de symptomen zijn van alcoholverslavende mensen. 

Van gezelliger drinken naar alcoholverslaving

Iedereen kent het wel, het is vrijdag 4 uur en over één uur luidt je het weekend in. Je komt thuis en het eerst wat je pakt is een lekker biertje. Dit lijkt heel onschuldig en een manier om even lekker te kunnen ontspannen, maar een alcoholverslaving is lastig om te stoppen zonder professionele hulp. Het is daarom belangrijk dat in een vroeg stadium alcoholisme symptomen worden herkend. De brede symptomen van een alcoholverslaving zijn dat men geen controle heeft over het alcoholgebruik of dat men de consequenties niet ziet van de hoeveelheid alcohol nuttigen. 

Fases van een alcoholverslaving

Er zijn verschillende fases van een alcoholverslaving. Ieder van deze fase heeft andere symptomen. Tijdens het de eerste fase begint alcohol een steeds grotere rol te spelen in het dagelijks leven. De symptomen die hierbij komen kijken zijn: niet instaat zijn zelf te stoppen, black-outs hebben en verplichtingen soms niet nakomen vanwege alcohol gebruik.

In de tweede fase worden voornamelijk lichamelijke klachten zichtbaar. Denk hierbij aan trillen en zweten, slecht slapen, vaker ziek worden, ondervoeding en slecht eten. In het laatste stadium is de alcoholist volledig afhankelijk van alcohol en begint het drinken van alcohol al direct bij het wakker worden. 

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig, aarzel dan niet en neem contact op met een professional.

 

Uw Balans

Uw Balans schrijft graag over alle aspecten van gezondheid. Heb je specifieke gezondheidsvragen of denk je dat er iets aan de hand is? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *