Uncategorized

Weerstand verhogen

In de winter moet je extra aandacht besteden aan je weerstand, omdat dan de kans om een virus op te lopen, zoals verkoudheid of griep, groter is. Dit komt doordat virussen en bacteriën door de kou langer kunnen overleven en mensen in de winter dichter op elkaar verblijven waardoor overdracht van virussen en bacteriën kan plaatsvinden.

Weerstand, wat is dat nou precies? 

Het begrip weerstand wordt meestal gebruikt om de mate van bevattelijkheid voor infecties aan te duiden. Maar weerstand is in feite een functie van ons afweersysteem. Dit systeem moet ons beschermen tegen bedreigingen van buitenaf zoals virussen en bacteriën. Belangrijke onderdelen van de afweer zijn onder andere de witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt. De weerstand kan per persoon verschillen. Hierbij spelen verschillende oorzaken een rol. Zo is een allergie in feite een uiting van een overmatig werkende afweer. De belangrijkste factoren die een rol spelen bij het verlagen van de afweer zijn ziekte en medicatie zoals bv. prednison en cytostatica dat bij kanker gebruikt wordt. Andere factoren die mee kunnen spelen bij een verminderde weerstand zijn slaapgebrek, stress en slechte voeding.

Gevarieerd eten, met veel vitamines en mineralen

Je weerstand verhogen doe je vooral door gezond te eten. In gezonde gerechten zitten vitamines, mineralen, vezels, anti-oxidanten en goede vetten. Deze zorgen ervoor dat je darmflora gezond blijft. Voedingsmiddelen en dranken met een ondersteunende invloed op je afweersysteem zijn o.a. plantaardige oliën, citrusvruchten, bessen, citroensap, broccoli, rooibosthee, zure melkproducten en weiproteïne. Weiproteïne bevat een grote hoeveelheid glutamine die door voedingsdeskundigen wordt ingezet om je afweersysteem sterk te houden. Kies bij voorkeur ingrediënten die vers zijn. Groenten uit de diepvries zijn ook gezond, omdat ze direct vers zijn ingevroren. Wist je dat stamppotten veel vitamine C bezitten? Winterse groenten zoals boerenkool, spinazie, zuurkool, spitskool, wortels en rode kool bevatten namelijk veel vitamine C. Net als aardappels! Sinaasappels en mandarijnen zijn echte wintervruchten, boordevol vitamine C. Goed dus om de weerstand mee op peil te houden. Geef je immuniteit alle stoffen die het nodig heeft om je optimaal te kunnen beschermen. Je kunt hoge doseringen vitamine C gebruiken om het je afweer gemakkelijker te maken; 3000 mg per dag kan een positieve invloed hebben. Je kunt ook een hooggedoseerde multivitamine zoals Phyto-vite gebruiken om mogelijke gaten in je basisvoeding af te dekken.

Regelmatig bewegen

Met sporten zweet je afvalstoffen uit. Hierdoor voel je je fitter en sterker. Wanneer je sport kan je immuunsysteem met 30% versterkt worden! Sport bij voorkeur in de frisse buitenlucht. Door de koele lucht hebben ziekteverwekkers minder overlevingskans dan in zo’n hete sportschool. Overdrijf niet met sporten, want teveel sporten zal niet je weerstand verhogen, maar eerder verlagen.  Ben je ziek en/of heb je weinig energie, probeer dan zo vaak als je lichaam het toelaat een wandeling in de open lucht te maken waarbij je diep inademt. 

Ontspan en voorkom stress

Gemoedstoestanden kunnen onze weerstand zowel negatief als positief beïnvloeden. Verdriet of een mentaal ‘dipje’ kunnen je lichamelijk ziek maken, terwijl vrolijkheid je kan helpen om gezonder te blijven. We zijn altijd druk en gunnen onszelf weinig momenten van rust. Hierdoor wordt onze weerstand op de proef gesteld. Door stress krijgen ziekteverwekkers makkelijk de kans om langs je afweersysteem te glippen. Spanning zorgt vaak voor een extra druk op je immuniteit. Neem de tijd voor jezelf en maak een wandeling of ga lekker fietsen. Van onschatbare waarde voor je afweer is goed en voldoende slapen. Wanneer je ogen dicht zijn kan je lichaam zich herstellen en goed op krachten komen. Onderschat niet het sterk herstellend vermogen van een half uur durend middagdutje. Slapen is heel belangrijk om je gezond en fit te voelen, maar ook om je weerstand te verhogen en op peil te houden.

Op peil houden van je vochtbalans

Drink vooral voldoende water om afvalstoffen te verdrijven. Probeer minimaal anderhalf tot twee liter water per dag te drinken. Kruidenthee of koffie is ook prima. Uit onderzoek blijkt zelfs dat in koffie behoorlijk wat antioxidanten zitten. Antioxidanten kunnen ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen door ze als het ware te neutraliseren.

Matig met alcohol en roken

Een ophoping van afvalstoffen in je lichaam is een belangrijke oorzaak voor een verlaging van je immuniteit. Verlaag daarom je inname aan afvalstoffen zoals nicotine, cafeïne en alcohol. Alcohol kan namelijk de weerstand verlagen. Je lichaam moet ook langer werken om een glas alcohol af te breken. Let ook op met roken. Roken zorgt juist voor meer lichamelijke stress! Het zorgt voor verminderde weerstand in een tijd dat de weerstand al zo onder vuur ligt ten gevolge van stress. Een kopje kruidenthee met honing of Berry Blaster doet goed! Gebruik bv. Berry Blaster om je lever grondig reinigen.

Weerstand verhogen met voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen zin hebben als iemand onvoldoende vitamines naar binnen krijgt door een slecht voedingspatroon. Ook is het nuttig bij bepaalde groepen die wat extra’s kunnen gebruiken, zoals zwangere vrouwen, baby’s tot drie jaar, ouderen of mensen die bepaalde voeding niet eten, zoals vegetariërs. Een groot deel van je weerstand wordt in je buik bepaald. Daar kunnen voedingssupplementen een uitkomst bieden. Ze kunnen je weerstand verhogen, maar overdrijf niet! Houd je aan de aanwijzingen op de verpakking.

Wapen jezelf beter tegen infecties zoals verkoudheid of de griep. Met deze voedingssupplementen zul je zeker je weerstand verhogen!

Avatar

Uw Balans

Uw Balans schrijft graag over alle aspecten van gezondheid. Heb je specifieke gezondheidsvragen of denk je dat er iets aan de hand is? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *