Griekenland-eten
Eten

Breng Griekenland in je keuken

Ben je weleens op vakantie geweest in Griekenland? Dan weet je vast nog een aantal heerlijke gerechten met hun heerlijke kruiden. Nu je alweer een tijdje in Nederland bent, wil je graag Griekenland in je huis brengen. Je wilt graag Griekse kruiden kopen. Wat zijn typisch Griekse kruiden? En waar worden de kruiden voor gebruikt?

De kruiden in Griekenland

Het klimaat van Griekenland is ideaal voor het groeien van kruiden. De kruiden in Griekenland groeien in de groene weiden en op de berghellingen. Als je door een dorpje in Griekenland loopt, dan zie je de kruiden en ruik je ze zelfs. De geur van de kruiden is zelfs kenmerkend voor Griekenland. De kruiden lijken sterk op elkaar maar ze verschillen uiteindelijk allemaal in uiterlijk, geur en smaak. Door de jaren heen zijn kruiden gebruikt en van generatie op generatie. Kruiden worden uiteraard gebruikt in de keuken maar ook voor medicinale doeleinden. De kruiden die wij nu eten en vinden zijn dezelfde kruiden die duizenden jaren geleden ook al werden gebruikt.

griekse-kruiden

Welke kruiden zijn er waar worden ze voor gebruikt?

In de Griekse keuken worden alle gerechten op smaak gebracht met specerijen en kruiden. Daarbij kan je denken aan brood, sauzen en salades. De meest voorkomende kruiden zijn: munt, oregano, basilicum, dille, koriander, kaneel en komijn. Het meest voorkomend is de oregano. Hij wordt ook wel ‘rigani’ genoemd. Het is een klassieke kruid en populair in de Griekse wereld. De Griekse godin Aphrodite associeerde oregano namelijk met geluk. Oregano komt voor in salades, eieren, tomaten sauzen en vlees- en visgerechten. Ieder Grieks gerecht kent zijn eigen kruiden en specifieke kruidenmix. Een bekende is de souvlaki mix. De kruiden voor bijvoorbeeld kip souvlaki bestaan uit: oregano, zoete paprika, basilicum, mosterdpoeder, zout, zwarte peper en koriander. Je kunt de kruiden mengen met een eetlepel olijfolie en vervolgens marineer je de mix in het vlees. Andere bekende gerechten zijn de moussaka, stifado en salades met feta.

Griekse bergthee

Naast dat de kruiden worden gebruikt in gerechten, worden de kruiden ook gebruikt in de beroemde ‘bergthee’. Griekse bergthee is puur natuur en bevat geen cafeïne, wat de thee daarom erg gezond maakt. De thee heeft een unieke smaak. De kruiden groeien in dor landschap, in de schone lucht en door de sterke zonnestralen heeft de theesoort een unieke geur en bevat de etherische oliën. De kruid groeit in Noord-Griekenland tot aan Kreta op hoogtes van boven de duizend meter. Het ziet er ook mooi uit, een soort bloesem. Honderden jaren geleden gebruikten de Grieken deze thee vanwege de zuiverende eigenschappen die erin zitten. De thee is in het Grieks bekend als ‘sideritis’ en dat betekent ‘de ijzeren’. Als soldaten gewond raakten tijdens een gevecht, werden ze behandeld met bergthee want deze thee desinfecteert. De bergthee kan je cholesterol verlagen en hyperactiviteit tegengaan. Duitsers zeggen zelfs dat het geheugenverlies en symptomen van Alzheimer tegen kan gaan. Ook in yoga studio’s wordt deze kruidenthee gedronken.

Avatar

Uw Balans

Uw Balans schrijft graag over alle aspecten van gezondheid. Heb je specifieke gezondheidsvragen of denk je dat er iets aan de hand is? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *