Lifestyle

5 vragen die je jezelf moet stellen als je twijfelt om te gaan scheiden

5 vragen die je jezelf moet stellen als je twijfelt om te gaan scheiden

Loopt je relatie al een tijd niet meer goed? Of twijfel je er zelfs over om een scheiding aan te vragen? Dat is natuurlijk een beslissing die niet over één nacht ijs gaat. Een scheiding aanvragen is immers een enorme stap die zeer bepalend is voor de rest van je leven. Dus hoe weet je nu écht zeker dat een scheiding voor jullie de beste keuze is? Kan dit gemoedelijk worden opgelost middels mediation of moet er een advocaat worden ingeschakeld? Begin maar eens met het jezelf stellen van de volgende vijf vragen:

#1. Houden jullie nog echt van elkaar?

Misschien een wat flauwe vraag, maar wel eentje die er echt toe doet. In de meeste relaties is er na verloop van tijd geen sprake meer van echte verliefdheid, maar wel van “houden van.” Is dat gevoel echter ook verdwenen, dan moet je jezelf afvragen waar je het nog allemaal voor doet.

#2. Beleven jullie samen nog leuke momenten?

Een relatie waarin je samen geen leuke momenten meer hebt en geen plezier meer met elkaar weet te maken heeft maar weinig kans van slagen. Bedenk dus bij jezelf of jij en je partner nog wel van dit soort momenten samen hebben, momenten waarop jullie je weer herinneren waarom je voor elkaar viel. Vergeet hierbij even alle dingen die momenteel niet goed gaan.

#3. Zie je een leven zonder je partner voor je?

Denk goed na over deze vraag. Kun je je een leven zonder je partner voorstellen? Gaan er dingen beter worden zodra jullie uit elkaar gaan? En is een scheiding dat dan ook waard? En wellicht zijn er ook dingen die juist mínder zullen worden na een scheiding.

#4. Ben je bereid om jullie problemen op te lossen?

Om jullie relatiecrisis te doorstaan is het belangrijk dat jullie beide bereid zijn om jullie huwelijksproblemen op te lossen. Zien jullie het echt nog zitten om er wat van te maken? Willen jullie beide eventueel wat water bij de wijn doen? Is dit niet het geval, dan is er weinig basis om jullie problemen op te lossen.

#5. Willen jullie elkaar vergeven?

Bereid zijn tot vergeving is ontzettend belangrijk voor een goede vertrouwensband. Kunnen jullie elkaar dus vergeven voor alle dingen die verkeerd zijn gegaan in jullie huwelijk? Het is essentieel dat jullie deze vraag met een volmondig ‘ja’ kunnen beantwoorden.

Kies niet voor je kinderen, maar voor jezelf

Wat veel mensen tegenhoudt om te gaan scheiden is het effect dat het heeft op eventuele kinderen. Maar de keuze om te gaan scheiden moet toch vooral een keuze zijn voor jouzelf. Jouw geluk is wat telt. En is het daarnaast niet zo dat drama en ruzies een nog veel slechter effect hebben op je kinderen? Daarnaast blijft je kind of kinderen gewoon naar de kinderopvang of school gaan.

Een soepele scheiding met scheidingsbemiddeling

Heb je de meeste vragen (behalve vraag 3) met “nee” beantwoord, dan moet je misschien de conclusie trekken dat een scheiding de beste optie is. Om dit zo soepel en probleemloos mogelijk te laten verlopen is het verstandig om hiervoor een scheidingsbemiddelaar in te schakelen. Die zorgt ervoor dat alles zo goed mogelijk verloopt voor alle partijen, dus zowel voor jou als voor je partner en je kinderen. Kies je voor scheidingsbemiddeling via Zorgzaam Scheiden, dan heb je de keuze uit talloze professionele mediators uit alle mogelijke hoeken van het land, zoals Deventer, Breda, Alkmaar en nog veel meer.

Avatar

Uw Balans

Uw Balans schrijft graag over alle aspecten van gezondheid. Heb je specifieke gezondheidsvragen of denk je dat er iets aan de hand is? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *