Tandvleesontsteking Tandarts
Lichaam

Hoe verhelp je een tandvleesontsteking?

Een tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees wat meestal veroorzaakt wordt door slechte onderhouding van het gebit. Plaque ontstaan op de tanden, het is een nauwelijks zichtbaar laagje, wat op gaat hopen als het te lang blijft zitten en veranderd in tandsteen. Tandsteen is alleen bij de tandarts te verwijderen als dit niet gebeurd kan het tandsteen vervolgens het tandvlees aantasten en zo kan een individueel dus een tandvleesontsteking oplopen of als het niet behandeld wordt dat zelfs het kaakbot aangetast kan raken.

Oorzaken van tandvleesontsteking 

Tandvleesontsteking kan dus redelijk makkelijk ontstaan als de mondhygiëne niet dagelijks op peil gehouden wordt. Ook bepaalde risico’s verhogen de kans op het ontstaan van tandvleesontsteking hierbij kan gedacht worden aan vele soorten factoren zoals bepaalde ziektes, kanker of diabetes of hormonale verandering die optreden in de puberteit, met menstrueren of de overgang. Ook familiegeschiedenis, roken en bepaalde geneesmiddelen kunnen allemaal bijdragen aan een groter risico op het ontwikkelen van tandvleesontsteking. Maar zelfs met al deze risico’s hoeft iemand zich echt niet onmiddellijk zorgen te gaan maken over hun gebit. Er zijn genoeg symptomen vooraf te zien door de tandarts maar ook door jezelf om tandvleesontsteking voor te zijn.

Tandvleesontsteking verhelpen

Als er inderdaad geen goede mondhygiëne wordt uitgevoerd, dus tanden poetsen, flossen, gebruik maken van tandenstokers en mondspoeling niet worden gedaan bestaat er een groot risico op het plaquevorming. Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze toch? Zorg er dus voor dat je het gebit dagelijks poetst en het liefst na iedere maaltijd even flossen en tandenstokers gebruiken scheelt al een heleboel. Ook letten op wat men eet en drinkt kan zorgen voor minder tandbederf, het spoelen met water neutraliseert de actieve suikers in de mond en zorgt dus dat de tandplak minder kans maakt en langzamer ontwikkeld. 

Tandarts

Een tandarts kan advies geven over een elektrische tandenborstel, deze tandenborstel helpt beter in het verhelpen van tandplak en ten slotte de tandarts halfjaarlijks bezoeken is zeker belangrijk om zo problemen voor te zijn. 

Een tandarts vinden in grote steden zoals Amsterdam of Utrecht hoeft niet moeilijk te zijn. Ook een tandarts in Rotterdam vinden hoeft niet moeilijk te zijn, er zijn speciale tandartsen die helpen als je bijvoorbeeld een angst hebt of die goed om kunnen gaan met kinderen.  Er zijn zelfs speciale kindertandartsen waar kinderen meestal tot een jaar of 15, 16 blijven om vervolgens bij de volwassen tandarts te gaan zitten. Een tandarts haalt onder andere het tandplak weg en controleert de tanden op cariës. De tandarts doet naast het controleren van het gebit ook tips  geven om goed of beter te poetsen en demonstreert meestal dan ook hoe tandenstokers of flosdraad op de meest efficiënte manier gebruikt kunnen worden.  Er zijn veel manieren om tandvleesontsteking te voorkomen.

Je hebt maar een gebit als zodra alle melktanden gewisseld zijn dus zorg er goed voor. 

Avatar

Uw Balans

Uw Balans schrijft graag over alle aspecten van gezondheid. Heb je specifieke gezondheidsvragen of denk je dat er iets aan de hand is? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *