Co-ouderschap
Uncategorized

Alles over co-ouderschap

Als je gaat scheiden dan zijn er meestal wel kinderen bij betrokken. De kinderen lijden al genoeg onder de scheiding. Daarom is het van belang om voor een goed ouderschapsplan te zorgen. Als je een goed ouderschapsplan hebt dan kunnen jij en de kinderen de scheiding sneller verwerken en doorgaan met hun leven. 

Wat is co-ouderschap?

Bij co-ouderschap gaat het erom dat de kinderen beide ouders beide evenveel zien. Daarnaast moet er ook voor worden gezorgd dat de kosten van de kinderen verdeeld worden. Co-ouderschap werkt meestal altijd positief voor iedereen. Wat dus fijn is voor de ontwikkeling van de kinderen. Verder is een ouderschapsplan altijd verplicht als ouders gaan scheiden. Zonder plan wordt er geen scheiding uitgesproken. 

Hoe wordt het ouderschapsplan opgesteld?

Uiteindelijk is het belangrijk dat er een ouderschapsplan wordt opgesteld. Dat kun je eventueel doen met behulp van een scheidingsadviseur. Als eerste wordt de situatie beschreven en informatie gegeven over de betrokken personen. Daarna is het de bedoeling om een omgangsregeling af te spreken. Daar staat alles in over het verblijven van het kind. Verder zijn er natuurlijk kosten en inkomsten die verdeeld moeten worden. Die heb je nodig voor de dagelijkse zaken. Als je iets aan wilt passen dan is het belangrijk om dat eerst te gaan overleggen. Uiteindelijk moet het ondertekend worden. 

Verdelen van de kosten

Naast de zorg over de kinderen moeten de kosten ook worden verdeeld. Je kunt die kosten op verschillende manieren verdelen. Zo kan het zijn dat de ene ouder meer verdient en die dus het grootste gedeelte betaald. Dat heet de verdeling naar draagkracht waarbij het belangrijk is dat beide partijen hun inkomensgegevens met elkaar delen. Daarnaast verschilt het soms voor hoe lang het kind bij de ouders zijn. De ouders kunnen dan kiezen voor een verdeling per periode. Dat houdt dus in dat de kosten verdeeld worden naar de dagen dat het kind in hun huishoudens woont. Verder heb je ook nog de mogelijkheid om gewoon ieder een helft de laten betalen. 

Zorg dus dat er zo snel mogelijk een ouderschapsplan wordt opgesteld als je gaat scheiden. Je kunt dat samen doen met je partner en een mediator. Vaak is het ook fijn voor de kinderen als je een duidelijk plan hebt. Verder zijn de kosten een belangrijk ding om rekening mee te houden. Maak daar dus goede afspraken over.

Avatar

Uw Balans

Uw Balans schrijft graag over alle aspecten van gezondheid. Heb je specifieke gezondheidsvragen of denk je dat er iets aan de hand is? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *