De Ziekte van Parkinson is een aandoening waardoor langzaamaan steeds meer hersencellen afsterven. Dit komt doordat de dopamine in de hersenen afneemt. Hoewel er nog redelijk veel onduidelijk is over de ziekte, zijn er al wel meerdere medicijnen beschikbaar om de ziekte uit te stellen of te verminderen. Hier bespreken we meerdere opties voor. We bespreken onder andere een duadopa behandeling bij Parkinson.
Medicijn 1: Apomorfine
Apomorfine zorgt voor een verbeterde werking van levodopa. Dit middel wordt het meest gebruikt als medicijn tegen Parkinson. Apomorfine wordt vooral voorgeschreven wanneer levodopa alleen niet meer genoeg is. Ook kan dit worden voorgeschreven wanneer de patiënt zich op sommige momenten volledig niet kan bewegen.
Medicijn 2: Dopamineagonisten
Dit medicijn werkt eigenlijk als dopamine zelf. Dit stofje ontbreekt dus bij patiënten met Parkinson. Door deze stoffen toe te dienen, neemt de dopaminespiegel weer toe. Symptomen als niet meer kunnen bewegen of stijfheid nemen daardoor af. Ook dit wordt vaak toegediend in combinatie met levodopa.
Medicijn 3: MAO-B-remmers
Waar dopamineagonisten de hoeveelheid dopamine in de hersenen stimuleren, zorgen MAO-B-remmers er juist voor dat er minder lichaamseigen dopamine door de hersenen worden afgebroken. Zo blijft er alsnog meer dopamine in de hersnen over.
Medicijn 4: Duadopa behandeling
Bij duodopa worden levodopa en carbidopa met elkaar gecombineerd tot een substantie die lijkt op gel. Door deze gel door een sonde rechtstreeks in de darmen in te brengen, wordt de medicatie gelijkmatiger over de dag bij de hersenen afgeleverd. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid klachten en de ernst van deze klachten over het algemeen sneller afnemen dan bij andere medicijnen.
Grote onderlinge verschillen
Elk medicijn kent zijn eigen voordelen of juist nadelen. Zo is de duadopa behandeling bij Parkinson geoptimaliseerd door de toediening in de darm, die voorkomt dat de hoeveelheid dopamine gaat fluctueren. De behandeling is echter niet geschikt voor elke patiënt en kan ook littekenvorming of ontstekingen veroorzaken. Overleg dus altijd met een arts welke medicijnen er mogelijk zijn.
Bron: Verdermetparkinson.nl