hoogbegaafdheid
Uncategorized

Alles over hoogbegaafdheid uitgelegd en toegelicht

Over het algemeen als we het hebben over hoogbegaafdheid, dan spreken we over dit onderwerp als positief. De mensen die hoogbegaafd zijn, zijn dan heel slim en kunnen makkelijk door het leven. Maar niets is minder waar. Er zijn namelijk flink een boel misvattingen over hoogbegaafdheid en ik zal je er alles over vertellen.

Wat houdt hoogbegaafdheid in?

Als je een bovengemiddeld IQ hebt van 130 dan word je als hoogbegaafd gezien door veel mensen. Maar dat is niet waar. Er zijn een boel andere factoren die daarbij komen kijken. Want hoog intelligent en hoogbegaafd zijn twee verschillende dingen. Dit is een van de redenen waarom de betekenis van hoogbegaafdheid onderschat wordt. Er wordt ook vaak gezegd dat als mensen hoogbegaafd zijn ze overal goed in zijn en waarschijnlijk ook de slimste in de klas. Dat hoeft niet per se zo te zijn.

Hoogbegaafden presteren over het algemeen juist slechter in wit soort werkgebieden. Ook vallen de interesses vaak buiten de kaders van het werk of de schoollessen waarin zij zich bevinden. Er zijn dus meerdere factoren die van belang zijn. En door deze misvattingen kunnen een boel hoogbegaafden zich niet herkennen als hoogbegaafd, of kunnen ze zich niet zo noemen.

Hoogbegaafdheid is een combinatie van het hebben van een hoge intelligentie, doorzettingsvermogen en je creativiteit. Het is dus meer dan alleen een bovengemiddelde IQ score. Een precieze definitie van hoogbegaafdheid bestaat er niet, maar er zijn wel kenmerken die en belangrijke rol spelen bij hoogbegaafden:

  • Je hebt een bovengemiddeld snelle gedachtegang
  • Je voelt je vaak anders dan de rest
  • Je hebt een intensere belevingswereld

Hoogbegaafden worden ook wel de ontwikkelaars van de samenleving genoemd en ook de vernieuwers. Zij zijn enorm belangrijk en zorgen voor het ontstaan van nieuwe banen. Hoogbegaafden hebben een heleboel uitwijkende interesses en daardoor kan het hebben van een standaard baan heel snel heel saai voor hen worden, want na een tijdje hebben ze het eenmaal door. Dus vaak beginnen ze iets voor hen zelf of ze creëren iets zelf

De problemen bij hoogbegaafdheid

Er zijn een aantal zaken die kunnen tegenwerken bij het zijn van hoogbegaafd. En het is niet altijd dat alles even vlekkeloos verloopt. Er zijn een boel dingen waarvan ze van zichzelf denken dat ze verkeerd zijn en sommige vinden zichzelf juist heel dom. Dat komt omdat er heel vaak misdiagnoses gegeven worden of dat het onderwijs het verkeerd begrijpt of het niet wil begrijpen.

Ze worden niet goed begrepen en krijgen uiteindelijk niet genoeg ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Ze worden daarom vaak eerder gezien als probleemkinderen of juist kinderen met en gedragsstoornis. Er is ook speciaal onderwijs voor hoogbegaafden en daar geven ze hen de ruimte ook om zichzelf te ontdekken en te uiten.

Een misdiagnose die vaak gegeven kan worden is, dat hoogbegaafden ongewone interesses hebben die ze niet 1,2,3 delen met leeftijdsgenoten, maar als diagnose krijgen ze autisme.

Om jezelf beter te leren begrijpen en hoe het in elkaar zit kun je kijken naar de overexcitabilities van Kazimier Dabrowski:

  1. ‘’Intellectueel overprikkelbaarheid’’
  2. ‘’Overprikkelbaarheid van verbeeldingskracht’’
  3. ‘’Emotionele overprikkelbaarheid’’
  4. ‘’Psychomotorische overprikkelbaarheid’’
  5. ‘’Zintuiglijk overprikkelbaarheid
Avatar

Uw Balans

Uw Balans schrijft graag over alle aspecten van gezondheid. Heb je specifieke gezondheidsvragen of denk je dat er iets aan de hand is? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *